Bemutatkozás

Rólam

Zenepedagógusként nap mint nap tapasztalom, hogy a művészetek, azon belül is a zene által lehet a legközvetlenebbül hatni gyermekeink érzéseire. Emiatt szívből hiszem, hogy kisgyermekkorban óriási teret kell adnunk a zenének – különösképpen az éneklésnek és az azzal való játéknak – hogy biztosítani tudjuk gyermekeink számára a megfelelő érzelmi nevelést. Hiszen az, hogy később milyen felnőttek lesznek, sokszor ezen múlik.

Ez főleg a mai, technika által vezérelt világban kap fontos szerepet, ahol a zene biztos alapot nyújt ahhoz, hogy testben és lélekben is egészséges embereket nevelhessünk. Miért? Mert a zene igazi örömforrás. A zene önkifejezés – kicsiknek és nagyoknak is biztonságos eszköz – szeretetnyelv, amiben könnyen megértjük egymást.

A zene sok mindenre tanít bennünket, éppen ezért tartom személyes küldetésemnek, hogy segítsek már az egészen kicsiknek is kapcsolatba kerülni vele. Hiszem, hogy a művészetek, az éneklés és a zene szeretete fényt ad gyermekeinknek, és célom, hogy a fiatalok ezt az értékes lámpást a mindennapjaikban is megtanulják használni.

De a zene nem csak a kicsiknek szól. Sokoldalúan és örömmel segítek mindenkit, aki zenével fejezi ki magát, akinek az életében a zene jelentheti a megoldást. Legyen szó hétköznapokról vagy különleges alkalmakról, karrierről, hobbiról, várandóságról vagy gyermeknevelésről, a zene lehet az ideális társ utunkon.

„Hiszem, hogy a művészetek, az éneklés és a zene szeretete fényt ad gyermekeinknek a digitális kor, a felgyorsult világ sűrűjében. Célom, hogy a fiatalok ezt az értékes lámpást a mindennapjaikban is megtanulják használni.”

baba zene gyerek zenetanár cinege zeneműhely zeneovi csoportos foglalkozás szolfézs zenetanulás ének éneklés kisbaba gyermek kismama anyuka anya

Tanulmányaim

Még azon szerencsések közé tartozom, akik igazi “kodályi” nevelésben részesülhettek:

családunkban mindennapos volt az éneklés, a zenélés és már óvodásként színvonalas zenei élményeket kaptam. Korai zenei élményeimhez két zenetagozatos iskola kapcsolódott, a kaposvári Kodály Általános Iskola, később pedig a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium. Mindkét intézményben a szakma nagyjaitól tanulhattam: dr. Kerekesné Pytel Anna, Pécsiné Hauk Erika és Kertész Attila Liszt- díjas karnagyok voltak tanáraim, kórusvezetőim. Az Európa hírű pécsi Bartók Béla Leánykarban, Kertész Attila keze alatt töltött évek határozzák meg alapjaiban a kóruszenéről való gondolkodásomat. A két iskola között a Nagyboldgasszony Római Katolikus Iskolában tanultam felsős tagozaton, ahol Szili Zoltán kórusaiban énekelve a szakrális zenével is megismerkedtem. Karnagyaimnak és zeneiskolai, hangszeres tanáraimnak köszönhetem, hogy magam is ezt a pályát választottam.

A PTE Művészeti Karának ének-zene szakán 2009 – 2012 között Tillai Aurél Kossuth-díjas, dr. Kamp Salamon és dr. Lakner Tamás Liszt-díjas tanároknál karvezetést, zeneelméletet valamint zenepedagógiát tanultam. 2021-ben művésztanár diplomámat kitűnő minősítéssel, szintén a pécsi egyetemen szereztem meg. Ez idő alatt csatlakoztam a Művészek a Művészetért Szakkollégiumhoz is, melynek azóta is aktív tagja vagyok. Több cikk, kutatás, műhelykonferencia és országos tudományos verseny részese voltam, melyek a generáció váltás, az amatőr kórusmozgalom, a digitális zeneoktatás, a tanári szerep témájához kapcsolódnak.

A tanulás szeretete, a fejlődni vágyás tovább kísér, jelenleg művészet- és zeneterapeuta hallgató vagyok a Pécsi Orvostudományi és Művészeti Kar képzésén. 

Vocapella

2016-ban megalapítottam a Vocapella női énekegyüttest, akikkel azóta számos hazai és több nemzetközi hangversenyt adtunk, ezek nagy részét az NKA támogatásával. 2017-ben a KÓTA Aranydiplomáját, majd 2019-ben a KÓTA Fesztiválkórus minősítését kaptunk meg.

Az együttessel a hagyományos hangversenyeken túl több ízben foglalkoztunk Bartók művészetével: felléptünk Kircsi László zeneesztétával közös produkcióban az Ördögkatlan Fesztiválon, közreműködtünk a Sárik Péter Trió jazzkoncertjén a Kodály Központban. A világzene felé nyitva a Golestan együttessel és a Pécsi Vonósokkal szólaltatták meg a perzsa és magyar népdal ihletésű dalokat. 2018-ban a Golestan együtteshez énekesként, vokalistaként magam is csatlakoztam.

Szolfézs és ének-zene tanári munkáim mellett Pécs városának kulturális életébe is bekapcsolódtam a Zsolnay Negyed, és a Kodály Központ munkatársaként. 

Zenepedagógusként hiszem, hogy a zenének, kiváltképp az éneklésnek és az azzal való játéknak kisgyermekkorban nagy teret kell adnunk, hiszen a művészetek által lehet legközvetlenebbül a gyermek érzéseire hatni, az érzelmi nevelését biztosítani. Elmagányosodó társadalmunkban a közösségi tevékenységekre, így a kórusra is nagy szükség van.

Feladatomnak tekintem, hogy megértsem a felnövekvő új generációkat, és a gyorsan változó digitális korban is megtaláljam hozzájuk az utat, kulcsot adva számunkra a zenéhez, művészetekhez. Úgy gondolom, pedagógusként legfőbb célunk az, hogy testben-lélekben egészséges embereket nevelhessünk.

Két gyermekem nevelése közben is ezeket az értékeket tartom szem előtt, a velük töltött idő pedig közelebb visz a mai kor gyermekének megértéséhez.

baba zene gyerek zenetanár cinege zeneműhely zeneovi csoportos foglalkozás szolfézs zenetanulás ének éneklés kisbaba gyermek kismama anyuka anya
baba zene gyerek zenetanár cinege zeneműhely zeneovi csoportos foglalkozás szolfézs zenetanulás ének éneklés kisbaba gyermek kismama anyuka anya

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/mbbauhu0/livizene.hu/wp-includes/functions.php on line 5349